Цинково-въздушна батерия обещава да изгони лития

снимка: ReVolt Technologies

Младата компания ReVolt Technology разработва презареждаема батерия, базирана на цинк и въздух, за която фирмата твърди, че ще осигури по-продължително време работа на потребителската електроника и електрическите автомобили.

снимка: ReVolt Technologies

Швейцарската фирма се е обособила от Норвежкия изследователски институт преди 5 години. Сега тя се надява да успее да комерсиализира първите си батерии, които ще са с размера на дребна монета.

Технологията обаче има потенциал и може да бъде много по-евтина и много по-достъпна. Тя би могла и да осигури много по-богати на енергия алтернативи на сегашните литиево-йонни батерии, използвани в потребителската електроника, съхранението на енергия и транспорта.

Цинковите батерии създават електричество посредством химическа реакция между цинка и кислорода от въздуха. Изследователите от години се интересуват от направата на цинкови батерии, защото този метал е относително популярен, достъпен и безопасен.

Голямата техническа трудност е свързана с това, че след няколко презареждания анодът в батерията се разваля и тя престава да функционира. Сега фирмата ReVolt се опитва да достигне някакво приемливо ниво от тази гледна точка – между 500 и 2000 цикъла на презараждане в зависимост от това за какво се използва батерията – за електроника и ли за съхранение в големи мащаби.

2 коментара

  1. Българска, друг път,има едно изобретение, нарича се литература, чете се, пробвайте

  2. Това е българска разработка през 60-70 години

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*