Слънчевите батерии могат да направят революция при клетъчните телефони

Клетъчните телефони са лукс, недостъпен за повечето хора в страни, където електричеството също е рядък лукс. Там, където електрическата мрежа през повечето време бездейства или токът е много скъп, мобилният телефон все още е приказка от бъдещето.

Телефоните със соларни батерии променят това. Постоянната връзка със света става реалност там, където „ало“-то може да се храни с енергия от слънцето.

Гледайки как синовете му се играят своеобразен футбол, ритайки топка от навързани найлонови пликчета, Джаксън Мава от Уганда се възхищава на това как животът му се е подобрил, откакто се сдобил с клетъчен телефон със соларна батерия. „Аз съм самонает. Понякога хората ми звънят и установяват, че телефонът ми не работи. Имам този проблем от години – заради зареждането на батерията. Затова когато Уганда Телеком донесе соларните телефони, откакто се сдобих с такъв, от този същия ден нататък не съм имал никакъв проблем с клетъчния ми телефон“, разказва Мава, размахвайки устройството.

Звучи не кой знае какво, но за хора като Мава и милиони други в Африка и Азия, където или няма връзка към електрическа мрежа, или тя е ненадеждна и скъпа, малките устройства със слънчева батерия са същинска революция.

Фермерите могат да проверяват пазарните цени преди да решат какви посеви да засеят. Те могат да говорят с купувачите си, докато са на полето. Могат да проверяват прогнозата за времето.

И за разлика от обикновения клетъчен телефон те не се безпокоят за батерията, защото тя се храни от слънцето. А слънце особено в Африка не липсва.

Така телефоните със соларни батерии могат да донесат на населението онези икономически предимства, които мобилният телефон вече донесе на останалия свят. Прозрачност на цените, по-навременна информация – това са само част от предимствата за бизнеса.

Разпространението на мобилни телефони в тези райони досега изоставаше сериозно и то именно заради липсата на електричество. В повечето селски райони на развиващите се страни човек няма как да презареди мобилния си телефон.

Около 1,6 млрд. души живеят без никакъв достъп до електричество. Друг 1 милиард души имат ток само през една част от деня.

За щастие, всички те имат слънце. И то в изобилие.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*