Насърчаване на еко-иновациите: не е чак толкова трудно

Иновациите в областта на зелените технологии като че ли се случват преди всичко далеч от нас – там някъде на Запад, в САЩ и Западна Европа, където технологични институти и всевъзможни изследователи постоянно изобретяват нови и нови системи. Творенията им варират от прости неща като охлаждане с морски вятър до сложни процеси и взаимодействия на нано-равнище. У нас сякаш никой не се старае да измисля нови горивни клетки, алтернативни батерии или системи за интелигентно управление.

Да се насърчи иновативността обаче не е чак толкова непосилна задача. Нито да се превърне една добра иновация в успешен бизнес. Ето един пример.

Технологичният институт в Масачузетс – небезизвестният MIT – вече ежегодно провежда състезание за иновации на тема чиста енергия. Състезанието е за студенти, а кандидатстването става с бизнес-план.

Състезанието „Ignite Clean Energy“ (ICE) дава възможност да се види как университетските възпитаници разглеждат проблемите на екологията, как си представят тяхното решаване и как виждат това действие като възможност за бизнес. Идеите, с които те се представят, са в състояние да изумят дори най-добре запознатите с еко-технологиите. Младежите представят какво ли не – от системи за океанска енергия до системи за автономно електрозахранване за развиващите се страни.

След като представят своите разработки, студентите биват оценявани от жури, което класира най-добрите. Победителите получават награда под формата на кеш и нематериални придобивки. Сумата варира от 50 000 долара до „едва“ 12 500 долара, а на младежите се осигуряват правни консултации за стартирането на бизнес.

Неотдавна Cnet News съобщи поредните резултати от състезанието.

Победителят – IntAct Labs – разработва набор от технологии за био-енергия. На дневен ред при тях са микробни горивни клетки, които произвеждат електричество от отпадни води, а също и фоточувствителни протеини, които могат да се използват за слънчеви батерии.

Второто място е отредено на InnoSepra за технология, за която младите инооватори твърдят, че намалява цената на отделянето на въглеродния двуокис от ТЕЦ-овете на твърдо гориво (въглища). За целта се използва „микропорест“ материал за улавяне на CO2.

Третото място е окупирано от EGG-Energy: екипът е приел мисията да измисли нчин за осигуряване на евтина енергия за хората в бедните страни. Екипът дори е пътувал до Танзания, за да тества система за алтернативни батерии.

Състезанието Ignite Clean Energy е само едно от многото, които се роят из САЩ с цел търсене и финансиране на млади предприемачи, работещи в областта на зелените технологии, пише CNet.

Нима подобно нещо не може да се случи и у нас? Нима нямаме дузина технически университети, където се събират младите технически умове? Нима нямаме таланти, нима сме лишени от изобретателност, нима нямаме идеи? А и инвестиоционни фондове си имаме вече – дори и такива за рисков капитал. Ако те и техническите школи обединят усилия в подобна инициатива като състезанието ICE, навярно част от новините в световните технологични медии биха могли да са за родни изобретения.

А приложението – е, в страна с дузина планини и десетки реки, с над 350 км. брегова ивица, над 260 слънчеви дни в годината и безброй топли извори – все някакво приложение ще се намери…

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*