Евтина бариера за пешеходните зони

Поставянето на бариери, които да пречат на автомобилите да навлизат в пешеходните зони, нерядко е повод за скандал – не само у нас, а и в други големи градове по света. Най-честата причина за това са огромните бюджети за подобни бариери.

Например, наскоро в Торонто бяха монтирани бариери срещу коли на входовете на „неделната пешеходна зона“ на пазара Торонто Кенсингтън, за което общината даде 179 000 долара за всяка от седемте бариери. Според местните жители, всяка от бариерите „изглежда така, като че ли е била проектирана от Отдела за вътрешната сигурност на САЩ, за да може да камион“. Според списание „Now“, „прибиращите се врати от стомана са проектирани от Колин Бъроуз, наскоро завършил програмата за промишлен дизайн при университета OCAD. Всяка бариера съдържа кашпа с посадена трева и разполага с лазерно релефно изображение на сцена от квартала.“

В такива моменти една проста снимка може да струва повече от всякакви оферти и писма.

Това е една от бариерите в Рейкявик, Исландия. Там просто прикачват една рамка от велосипед към обикновен бариерен прът. Това струва не повече от 200 долара за една бариера. И, както можем да се досетим, освен приятния визуален ефект налице е фактът, че все още никой не е прескочил бариерата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*