Изложба на графити от LED и вода позволява на хората да „рисуват“ със светлина

Френският художник Антонин Форню, известен с цифровите си творби, е изградил интерактивна изложба в Поатие, Франция, които има 22 000 LED лампички за платно и вода вместо боя. Уникалната инсталация позволява на хората да се превърнат в художници с помощта на спрей, гъби, кофи или дори голи ръце, за да създадат „графити“ по стената от светлина.

Проектът насърчава хората да бъдат активни участници в изкуството и технологиите. Особено за деца този тип арт-проект може да бъде един чудесен начин да се замислят за това как технологиите могат да работят по-добре.

Форню казва, че е използвал вода в няколко от своите предишни проекти. „Имах идея да се направи проект с много светодиоди и един прост принцип. В главата ми винаги са били работите на хора като Инго Маурер и Мориц Валдемайер. Едно от любимите ми хобита е да се опитвам да направя интерактивни инсталации с проста и ефективна концепция. Номерът с използването на водата като „ключ“ за светлината пасна на тези очаквания перфектно.“

Идеята узряла по време на семинар през март 2012 г. в училището по дизайн в Пекин „CAFA“. Една вечер, докато стоял в хотелската си стая, Форню се подготвял за лекциите на следващия ден и се загледал в бутилка-спрей, пълна с вода, на масата. Така му хрумнало да се заиграе със светлина и вода.

Инсталацията е направена в сътрудничество с Digitalarti – френски екип, посветен на насърчаване на дигитално изкуство. Подготовката е отнела три месеца. Форню все още прави промени за подобряване на ефекта. Той се надява, че инсталацията ще бъде част от града за дълго време.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*