LED колан прави велосипедистите лесно видими?

Коланът Halo е нов начин за повишаване на видимостта по градските улици. Той прави лесно забележими велосипедисти и пешеходци. За летните нощи из градските улици, разходките вечер из парковете или пък за забавление в слабо осветените нощни клубове, коланът Halo може да бъде желан аксесоар. Поне на теория.

Броят на велосипедистите из големите градове по света расте постоянно, някъде с двуцифрени темпове. Докато вело-алеите и програмите за велосипедисти са допринесли значително за повишаване на интереса към пътуването с велосипед до работното място, колите продължават да бъдат мнозинство по градските улици. А това създава възможност за повече злополуки, наранявания и смъртни случаи, особено тогава, когато велосипедистите не са добре видими.

Коланът Halo, който е „родом от“ Сан Франциско, е нещо повече от велосипедния рефлектор, който ви помага да се откроявате през нощта. Вътре в полиетиленов / найлонов колан са вградени светодиоди, които излъчват светлина чрез оптични влакна от термопластичен полиуретан, създавайки ярка, блестяща светлина.

Очевидният въпрос, който възниква при вида на светещия колан, е защо просто не използваме евтините мигащи лампички, които се прикрепват на велосипеда? Създателите на Halo обясняват, че тези лампички могат да се откраднат, докато коланът Halo се носи върху тялото – той е винаги със собственика си и не остава без надзор, предизвиквайки интереса на крадците. Освен това, за разлика от велосипедните фенерчета, коланът Halo може безпроблемно да се използва и при дейности като ходене, джогинг и всичко друго, което човек може да прави навън през нощта. Той дори може да се носи по различни начини.

Halo работи с две CR2025 батерии. Превключвател, разположен в непосредствена близост до закопчалката му, осигурява три режима на работа, сред които мигане и постоянно светене. Според създателите на Halo животът на батерията е 20 часа при постоянна работа в режим на постоянно светене. Фирмата все още прави промени по проектирането и този брой батерии изглежда може да се промени.

Подобно на други проекти от обществен интерес и този ще разчита на обществено финансиране чрез портала Kickstarter. Въпреки поставената цел за набиране на 5000 долара фирмата вече е привлякла над 40 хиляди долара, което значи, че изделието може наистина да се появи на пазара скоро. Неудобна обаче остава само цената му – около 85 долара – за всички цветове: синьо, червено, жълто и зелено.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*