Открит е нехидравличен и по-евтин добив на шистов газ и нефт

Открит е нов метод за извличане на природен газ и петрол от шистови образувания, който не използва спорната технология хидрофракинг, по-евтин е и добива повече суровина, съобщи mediapool.bg. Методът бе представен в началото на август от американския енергиен консорциум „Чимера” (CHMR). В средите, занимаващи се с добив на нефт и газ, „Чимера” е позната основно като един от лидерите в производството на поликристалинни диаманти, предназначени за длета за сондиране.

В основата на новия начин за добив на шистов газ стои изкуствено създаване на екстремална топлина в шистовия пласт чрез екзотермична реакция, водеща до увеличаване на възможността за извличане на въглеводороди. Методът е с пъти по-евтин от познатия хидрофракинг и дори от последния представен през февруари тази година алтернативен начин за извличане на газа от шистите чрез втечнен пропан (LPG) вместо с вода.

Важно за обществото е да се знае, че при новия метод не се използва вода, посочват от компанията. Това, според фирмата-създател на технологията, означава по-добро опазване на околната среда, тъй като няма риск от разлив на химикали и няма опасност от замърсяване на подпочвените води.

От своя страна това, че не се използва вода, прави възможно добиването на природен газ и нефт в зони с климат, който е „твърде студен, за да се използва вода“.

Откритието е разработено в Китай и с първите му изпитания е постигнат с 65 на сто по-голям добив в сравнение с досегашната технология за хидравлично разбиване на шистите, съдържащи газ и нефт.

7 коментара

 1. Изглежда това е нова измама. Вижте линка
  „http://seekingalpha.com/article/829951-chimera-energy-part-ii-pemex-denies-contract-as-fabrications-and-lies-continue-deceiving-investors“

 2. „Откритието е разработено в Китай …“, което ме кара да се чувствам спокоен и уверен в безопасността на технологията ;). Странно къде пише че е тествано в Америка? И не на последно място, какво значение има къде се правят изпитанията … под един покрив сме! Това което не ни въздейства пряко ще дойде, я като семена (на Монсанто) я като друга заразена и опасна продукция. А китайците … така или иначе са заляли пазара ни с невероятни, че и опасни за здравето боклуци. Колкото до изкупната цена на „възобновяемата“ енергия … то така лесно не се става банкер или депутат 🙂 … че и по-нагоре!

 3. Прав си за възобновяемата енергия – в момента цената ? се държи умишлено висока (особено у нас), за да сме принудени да ползваме газ и други изкопаеми горива. Не разбирам обаче какво конспиративно намираш в проучванията и то такива, които се правят в Америка, а не в Добружда?

 4. Това е технология която ще задържи, малко или много, досегашните монополисти над водата. Не виждам нищо хубаво в този и кой ли не следващ метод за добив на изкопаеми горива! Нека първо биг брадър да го проложи на собствен терен и тогава … пропагандата колко е успешно и „безопасно“!!! За Китай ми е през долуподписания, какво толко ако вземат че затрият 7-8 милиона, имат си още милиард и половина опитни мишки! Рано или късно ще се стигне до възобновямеи източници и нови поколения ядрени реактори… дано само не е прекалено късно!!!

 5. Тази новина не се разпространява само в нашите медии –

  „http://finance.yahoo.com/news/chemical-engineer-announces-details-chimera-120000896.html“

  И не виждам какво лошо има да се изследват нови методи за добив на шистов газ. Това, че хидравличният метод за добив на газ от шисти не е безопасен, не значи, че трябва да отхвълим тази опция изобщо и да се „радваме“ на досегашните източници, които в никакъв случай не са по-природосъобразни или рентабилни!

 6. Как от далече се започва с подковаването относно шистовия газ! 100% ще има и други драсканици по въпроса в „независимте“ медии! Странно дали този опита за манипулация на общественото мнение е новина в световен мащаб … или само тук?!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*