Италия изпада от топ 3 на водещите фотоволтаични пазари

Нови данни показват, че новите фотоволтаични инсталации в световен мащаб са надминали 13 GW през първите шест месеца на 2012. През второто полугодие се очаква да бъдат добавени почти 13 GW. За първата половина на годината Германия, Китай и САЩ се оказват водещите пазари, докато Италия попада на четвъртото място.

В последния си тримесечен доклад IMS Research е установила, че над 13 GW нов фотоволтаичен капацитет е бил добавен през първата половина на 2012 г. Това представлява ръст от 35% спрямо 2011. Водещи фактори за това развитие са пазарите в Германия и Америките.

Въпреки растежа, наблюдаван в Германия, британската анализаторска компания вярва, че търсенето в Европа ще се свие с почти 3 GW през 2012 г. в сравнение с предходната година. За сметка на това Китай и САЩ ще бъдат водещи в добавянето на нови мощности.

За САЩ се очаква да се превърне в третия най-голям пазар през 2012 г. Там се очаква да се случат 40% от новите инсталации. Общият капацитет ще достигне 3,5 GW. Въпреки несигурната дългосрочна перспектива, пазарът изглежда обещаващ, казва анализаторът Аш Шарма.

Италия, най-големият фотоволтаичен пазар за 2011 г. по отношение на инсталираните нови мощности, която отне първото място на Германия, ще падне на четвърто място, според Шарма. Топ 3 на пазара през 2012 г. се очаква да станат Германия, Китай и САЩ.

Пазарът в Америките, състоящ се от Южна и Северна Америка, ще добави 1,7 GW нови фотоволтаични мощности през тази година, което представлява годишен ръст от 120%. Предполага се, че до края на 2012 г. ще бъдат достигнати 4,3 GW на нови инсталации.

По данни на Федерална агенция за мрежи Германия наскоро е достигна нов инсталационен рекорд за първо триемсечие, добавяйки 4,4 GW нови мощности. Гърция е добавила само 285 MW, а Франция е инсталирала 604,7 MW.

Глобалното търсене се очаква да се ускори през втората половина на 2012 г., въпреки забавянето на ключови европейски пазари като Германия и Италия,“ – прогнозират от IMS Research. Движещите сили ще са пазари като Китай и Япония, както и Северна и Южна Америка.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*