Не само батериите съхраняват енергия

Търсенето на алтернативни източници на енергия закономерно поражда потребността от нови начини да се съхранява тази енергия. Батериите са само един от методите.

Евтините, достъпни и масови технологии за съхранение на енергията се разглеждат като „свещения граал“ за еко-енергетиката. Според някои анализатори, такива възможностиса налице и тази година ще бъде тържество за новите системи за енергийно съхранение. Какви други механизми са налице?

Компресиран въздух

Използва се енергията от възобновяеми източници, за да се напомпа въздух в подземни камери. Когато е нужна повече енергия, въздухът се освобождава постепенно, задвижвайки турбини, генериращи електричество.

Инвестиции в такива системи не липсват, преди броени дни щатската General Compression получи 17 милиона долара грант за развиване на технологията за съхранение на компресиран въздух.

Компресиран водород

Хидравлични вятърни турбини напомпват водород в хранилища и тръбопроводи от вече съществуващата инфраструктура за съхранение и пренос на газ. Когато и където е необходима енергия, водородният газ бива освобождаван, за да произведе ток.

Lancaster Wind Systems вече работи по тази технология. Водородната енергия без съмнение е интересна и за топ-инвеститора в еко-технологии Винод Хошла.

Въздушни възглавници

Въздушни възглавници, скрити под повърхността на водата, могат да съхраняват въздух под налягане с цел съхранение на допълнителна енергия. Всяка въздушна възглавница е с големина на няколко автобуса. Когато е нужно електричество, а няма вятър или той не е достатъчен, въздушните възглавници могат да се притекат на помощ.

Идеята вече е спечелила доверието на E.On, която е инвестирала 236 000 лири в изграждането на първите два прототипа.

Подземна топлина

Генерираната от хората топлина за отопляване на домовете им, която се окаже излишна, може да бъде съхранявана в земните недра, в скалите на дълбочина под 200 м., където температурата е достатъчно висока сама по себе си и топлината няма да се загуби. Британският Институт за енергийни технологии вече провежда проучвания как различни геоложки формации могат да се използват с цел съхранение на енергия.

Динамо

Принципът на динамото е познат на всички, но в случая става дума за динамо с промишлени мащаби. Огромен диск се върти в пространство от вакуум и може да бъде използвано като резервно решение за аварийно захранване с енергия при срив на електрозахранването – преди да се включат генераторите.

Фирмата от Масачузетс Beacon Power вече е получила 20 милиона долара финансиране за разработване на сисемата.

Изпомпване на вода

В страна с многобройни язовири като България този метод е добре познат: част от излишната енергия се използва за изпомпване на водата в хранилища на известна височина. Когато е нужна енергия, водата се освобождава да пада свободно, задвижвайки турбини, произвеждащи електричество.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*