Унгария ще се сдърпа с ЕС заради идеята ЕРП-тата да нямат печалба

Унгария ще трябва да води разгорещен дебат с Европейския съюз заради идеята на правителството да превърне разпределението на енергия за битовия сектор в „дейност с нестопанска цел“, заяви министър-председателят Виктор Орбан.

Консервативното правителство на Орбан напоследък често влиза в противоречие с Брюксел заради спорните си политики като например тежките извънредни данъци върху определени бизнес сектори. Тези нови данъци допринасят за стабилизирането на бюджета, но доведоха и до ерозия на доверието на инвеститорите в неконвенционалните политики на правителството.

Ще има друг голям дебат (с Брюксел), а именно за превръщането на услугите, свързани с комуналните дейности“, каза Орбан на годишната среща на унгарските дипломати.

Доставките, разпределението и търговията с енергия за битовия сектор може лесно да бъде дейност с нестопанска цел.“

Орбан каза, че правителството трябва да намери решение, което да не нарушава принципите на единния пазар и свободното движение на капитали. Той обаче не даде повече подробности.

Ограничаването на ценовите увеличения за комуналните услуги беше едно от ключовите обещания на партията на Орбан – Фидес – в навечерието на изборите през 2010 г., които Фидес „помете“ с две трети парламентарно мнозинство.

Унгарският електроенергиен сектор е доминиран от чуждестранни собственици, такива като немските E.ON, RWE и френските EDF и GDF Suez. Дружествата се въздържаха от коментари непосредствено след анонса на Орбан.

Поради липсата на детайли е трудно да се тълкуват тези коментари. Инвестиционната политика на тези дружества зависи от перспективите за приходи“, заяви Тамас Плетсер, секторен анализаторатор в ING в Будапеща.

Малко по-рано Орбан защити тези мерки, заявявайки, че те са спомогнали да се избегне болезнено намаление заплатите и пенсиите, каквито се наблюдават другаде из Европа, и които са жизненоважни елементи от унгарския план за кризисно управление.

Той каза, че остро критикуваните стъпки, включително премахването на задължителните частни пенсионни фондове, е помогнало на правителството да избегне строги икономии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*