„Първата в света“ общностна приливна турбина ще кацне на Шетландските острови

Първата в света общностна приливна турбина се очаква да бъде разположена край Шетландските острови в началото на следващата година. Това заяви шотландския първи министър Алекс Салмънд.

Фирмата Nova Innovations ще предостави 30-киловатовото устройство, което ще бъде свързано към електропреносната мрежа. Очаква се турбината да бъде използвана от общността в Северен Йел за захранване на местен завод за лед и за някои индустриални имоти.

Проектът е разработван в продължение на три години и бе подпомаган от Енергийната общност на Шотландия и Съвета на Шетландските острови.

Салмънд заяви, че проектът е показал „много осезаеми ползи, които морската възобновяема енергия може да донесе на бизнеса в Шотландия и на хората там в идните години“.

Crown Estate миналата година предостави чрез лизинг възможността да се използва морското дъно между Йел и Юнст, проправяйки пътя за полагането на повече устройства през 2013 г. и 2014 г. Крайната цел е създаването на планираната „Шетландска вълнова зона“ с капацитет 0,5 MW.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*