Зеленият фонд за климата при ООН вече има шефове, ще си избира седалище

След серия от закъснения първото заседание на Зеления фонд за климата при ООН (GCF) се проведе в Женева. Назначени бяха представителите на Австралия и на Южна Африка за съпредседатели на влиятелния „борд“ на фонда.

Захеер Факир, ръководител на международните отношения и управлението на Департамента на Южна Африка по въпросите на околната среда, и Юън Макдоналд, заместник-генерален директор на австралийската агенция за международно развитие (AusAID), бяха избрани за съпредседатели на новия Управителен съвет.

Назначаването на съпредседателите се разглежда като най-значимото събитие от първото заседание на групата насам. То беше забавено в продължение на няколко месеца заради спорове кои страни ще имат представители в борда.

Сега предстои фондът да избере къде ще се намира неговата централа. Очаква се това да стане при следващото заседание на борда през октомври.

По време на тридневната среща в Женева бяха чути кандидатурите на шест страни – Германия, Мексико, Намибия, Полша, Южна Корея и Швейцария. Всички те искат да бъдат домакин на Зеления фонд за климата, който ще управлява 100 млрд. долара помощ до 2020 г.

„Тази първа среща беше много продуктивен старт“, коментира Юън Макдоналд – австралийският съпредседател на фонда, в края на преговорите сред 24-те членове на борда за това как как точно ще работи фондът.

Още през 2009 г. развитите страни се споразумяха за за набиране на помощи за опазване на климата. Целта е те да са около 10 млрд. долара годишно. Това прави 100 млрд. долара в периода до 2020 г. Целта на тези средства ще е да се помогне на развиващите се страни да ограничат емисиите на парникови газове и да се справят с яления като наводнения, суши, горещи вълни и покачване на морското равнище.

Дългосрочната цел на фонда е да се „трансформира начинът на живот на хората, реагиращи на въздействията от изменението на климата“, обясни Захеер Факир, южноафриканският съпредседател на фонда.

Все още не е обсъждан далеч по-спорният въпрос за това как да се наберат 100 млрд. долара от публични и частни източници. Фондът сега е празен, а икономиките на много развити страни са зле.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*