Нова микробна горивна клетка може да генерира 10-50 пъти повече енергия от отпадните води

Екип от инженери от държавния университет в Орегон, САЩ, е разработил революционна микробна горивна клетка, което е в състояние да генерира 10 до 50 пъти повече електричество от отпадъци в сравнение с други микробни горивни клетки (МГК). Екипът се надява, че иновационната им техника ще даде възможност на инсталациите за третиране на отпадъчни води не само да захранват себе си с ток, но също така и да продават излишното електричество към електро-мрежата.

Екипът, ръководен от Хонг Лиу – доцент в университетската катедра по биологично и екологично инженерство, смята, че тяхната горивна клетка може да промени начина, по който отпадъчни води се обработват из всички краища на света. Новите горивни клетки ще доведат до генерирането на значителни количества електроенергия, едновременно с ефективно почистване на отпадъчните води.

“Ако тази технология заработи в търговски мащаб по търговски начина, по който ние вярваме, че ще заработи, пречистването на отпадъчните води може да се превърне в голям производител на енергия, а не в огромен консуматор на енергия”, казва Хонг Лиу. “Това може да има огромно влияние по целия свят, да спести много пари, да осигури по-добро пречистване на водата и да насърчи устойчивото добиване на енергия.”

Тъй като отпадните води са биоразградими, няма причина те да не могат да бъдат впрегнати за произвеждане на енергия без отделяне на каквито и да е емисии. Микробната горивна клетка, разработена от екипа, третира отпадъчните води по-ефективно, освен това няма никакви екологични недостатъци като другите технологии за отпадни води, които произвеждат нежелан сероводород или метан.

Системата все още не е доказана в голям мащаб и Лиу казва, че следващата стъпка е да се проведе пилотно проучване. Екипът му в момента търси финансиране и потенциален кандидат за тестване на системата – завод за преработка на храни със система, която осигурява постоянен поток от определени типове отпадни води, което би създало значителни количества електроенергия.

 

1 коментар

  1. На хартия звучи добре… Дано е и безопасна, тъй като микробните клетки предоставят достатъчно ресурси за равитие на голяма популация от микроби, които трудно се контролират – поне това съм чел за този тип енергийни клетки.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*