ЕК готви нова политика за опазване на водните ресурси

Eвропейската комисия е наясно с нарастващите предизвикателства относно водните ресурси на планетата и тяхната връзка с изменението на климата. В момента се извършва задълбочен преглед на политиката на ЕС в областта на водите, за да се оцени нейната пригодност да реши тези проблеми. ЕК ще излезе с редица предложения по-късно тази година, публикувайки стратегически документ – “План за опазване на водните ресурси в Европа”. Това разкри еврокомисарят по опазването на околната среда Янез Поточник в изявлението си по повод Световната седмица на водата, която беше открита вчера в Стокхолм.

“Тазгодишното издание на Световната седмица на водата, която бе открита вчера в Стокхолм, се фокусира върху сигурността на вода и храната. Това е част от една по-широка връзка между вода, енергия и храна. Докато производството на храни се основава на наличието на чиста вода, то също така има значителни въздействия и върху качеството и количеството на водата и затова трябва да бъде устойчиво, ако не искаме да бъдем обречени на провал. По същия начин производството на енергия е свързано със значителни количества вода и може да се отрази отрицателно върху качеството на водата. Накрая транспортирането на водата, осигуряването й и пречистването й изискват значителни количества енергия”.

Следователно, посочи еврокомисарят, е много важно да се разработят интегрирани устойчиви политики, които прелагат синхоризирани решения в тези три области. “Това е необходимо, тъй като наличието на вода в световен мащаб не може да се приема за даденост.” Като потвърждение за проблема Поточник посочи изключително сериозните засушавания в много части на света това лято, по-специално в САЩ, Южна и Източна Европа.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*