Бумът на фотоволтаиката в Австралия “отвя” пиковото търсене на ток

Икономиката на генериране на електричество е много интересна и трябва да се има предвид, когато се опитваме да разберем дали и колко точно чистата енергия може да промени нещата. Кога се генерира електричеството е много важен въпрос. Така е, защото може да има огромна разлика в цената на киловатчас между тока в моменти на спокойно потрелбение и цената в моменти на пиково натоварване, когато се включват и допълнителни мощности за посрещане на търсенето.

Иначе казано, ако сте генерирали много чиста енергия в средата на нощта, тя не ще бъде в състояние да “затвори” допълнителните мощности, които са от най-мръсните източници на ток. Тази енергия само ще “допълни” енергията, която така или иначе е произведена етвтино. Някой ден електрическите превозни средства ще абсорбират, съхраняват, и използва тази чиста енергия, но засега това е само перспектива.

Така че ако някой иска да изключи електроцентралите на изкопаеми горива и да има добра възвръщаемост на проектите за чиста енергия, той трябва да генерира много енергия по време на периодите на пиковото потребление, така че пикът да стане по-нисък, допълнителните мощности да станат излишни, а цената да спадне.

Е, това е точно това, което е започнало да се случва в Австралия, където слънчевата фотоволтаична енергия процъфтява. Единственият недостиг е, че липсата на системи за съхранение означава, че соларните пикове надали могат напълно да съвпаднат с пиковете в търсенето, затова допълнителните мощности ще са все още необходими вечерно време. Ако стане възможно да се добавят известно количество системи за съхранение в мрежата на Австралия, слънчевата фотоволтаична енергия – в степента, в която се разраства сега – може напълно да “отвее” пиковете и да направи много мръсни електроцентрали ненужни.

1 коментар

  1. Не „отвя“, а „може да отвее“! Нещо като „човекът взе парите и каза Ще видим!“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*