Арктическият морски лед сега достигна най-ниското ниво, регистрирано някога

Миналата седмица експерти прогнозираха, че топящите се Арктически морски ледове ще достигнат рекордно ниски нива през това лято. Те бяха прави: сега в Арктика има по-малко лед от когато и да било в историята на извършването на такива измервания.

New York Times съобщи депресиращите новини:

“Сателити за проследяване на дебелината на морския лед открика през уикенда, че той обхваща около 4,10  милиона квадратни километра, или по-малко от 30 на сто от повърхността на Северния ледовит океан, твърдят учени. Това е малко по-малко от предишния най-нисък рекорд, поставен през 2007, но предстоят седмици на типичното за летния сезон топене, така че е ясно, че рекордът ще бъде надминат с голяма разлика.“

Данните бяха публикувни от Националния център за лед и сняг на САЩ съвместно с НАСА. Тенденцията за намаляване на Арктиеческия лед е следстве от човешката дейност,, вярват учените.

Според някои досегащни оценки, Арктика ще стане територия без никакви ледове и то още около края на настоящия век. Ала промените в Арктика се развиват с такава скорост, че повечето експерти сега мислят, че още през 2030 може да видим Арктика без ледове. Някои казват, че това може да се случи дори това десетилетие.

Защо е важно, че Арктика се стопява през лятото? Всеки трябва да се тревожи за това. Най-малкото защото това ще означава по-малко лед, ойто да отразява слънчевата светлина обратно в космоса, а оттам и по-голяма затопляне. От друга страна, това означава повече суша – в САЩ, Европа и целия свят.

Има и още едно неприятно последствие: със стопяването на ледовете ще се отворят чисто нови региони за проучване на нефт и за морски пътища. Това, разбира се, ще ни даде възможност да бълваме още емисии на парникови газове. Омагьосан кръг, нали?

1 коментар

  1. Топенето на ледовете в Арктика също така влияе на морските течения, като ги забавя. Това води до по-малък приток на кислород по дъното на Атлантика => по-малко планктон => по-малко риба => световен глад … Да не говорим, че Аталнатика ще се превърне в най-голямото блато във Вселената и подобно на Черно море, няма да подържа живот под 300-400 метра дълбочина.
    Така че помислете как живеете и дали не е възможно да спестите някои ресурси като електричество, гориво за колата, да си отглеждате сами храна, вместо да разчитате на внос от ЮАР или Китай!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*