Ще тръгнат ли електически автобуси на BYD по родните улици?

Електрически автобуси на китайската компания BYD могат дА тръгнат по улиците из градовете в страната, след като тази седмица висш мениджър на корпорацията бе на посещение у нас, за да оцени възможността за предлагане на електрическите превозни средства в страната ни. Подробностите за посещението са оскъдни, но дават надежда за положителен резултат.

На 27 август по покана на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) на работно посещение в България дойде Янгпинг Чен, генерален мениджър за Европа на китайската компания Build Your Dreams (BYD), съобщи ИКЕМ на сайта си. Тя е доставчик за Nokia, Motorola, Samsung и държи половината от световния пазар на батерии за мобилни телефони, а акционерен дял в нея има магнатът Уорън Бъфет.

По покана на кмета на община Божурище Аспарух Аспарухов представителят на BYD е посетил общината и е узнал за постигнатите успехи в подобряването на местната инфраструктура и плановете за изграждане в Божурище на технологичен парк. Готовност за партньорство са изразили община Божурище и „Регионално сдружение на общини ЦЕНТЪР“.

Работна среща е проведена и с изпълнителния директор на „Столичен Автотранспорт“ АД Слав Монов. На срещата е обменена информация за капацитета на градския транспорт в столицата и възможностите за оптимизиране на разходите чрез евентуално използване на електрически автобуси. На база на предоставените цифри ще се подготви бизнес модел за въвеждане на тестова линия с електрическите автобуси.

Предварителните разчети показват, че с въвеждане в експлоатация на един електрически автобус икономията от експлоатацията му ще изплати превозното средство за срок от 4-5 години, съобщават още от ИКЕМ. Пълната експлоатация на електробусите на BYD без замяна на батериите е за срок от 10 години. Това означава, че повече от 5 години автобусът ще се движи, без да се заплаща за зареждане с газ или с течни горива. Много силен е и екологичният ефект от замяната на сега действащите автобуси с еектрически.

2 коментара

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*