Подводни роботи ремонтират кораловите рифове

Когато чуем за зелени технологии, най-често си представяме соларни панели, вятърни турбини и геотермални сонди. Но не са ли зелени и онези уж “не-зелени” технологии, които ппомагат на дивия живот да оцелява и да се развива?

Изследователи от шотландския университет Heriot-Watt са разработили подводни миророботи, които могат да бъдат изпратени “на рояци” за спасяване на кораловите рифове. Така наречените корал-роботи ще бъдат програмирани да сглобяват коралите, които са били увредени от мрежите за дълбоководен риболов или от урагани, позолявайки им да растат отново.

“Дълбоките води на запад от Шотландия се характеризират с появата на големи рифове, образуващи корали, подобни на тези в тропиците, – обясняват от унивеситета. – Шотландските рифове предоставят дом на хиляди други животни, включително риби и акули, и са от решаващо значение за кораловото размножаване по целия път до Арктика. Но шотландските корали са застрашени от неблагоприятните въздействия на дънния риболов, който нанася щети и убива големи площи от рифовете. За щастие този вид понякога може да оцелее въпреки щетите и да расте отново, но това може да отнеме много десетилетия и дори векове”.

Преди този проект леководолази се занимаваха със задачата да посещават областите с повредените корали и да сглобяват счупените фрагменти, пркрепвайки ги обратно към рифа, но този тип работа отнема много време, а леководолазите могат да останат под вода за кратко. Роботите от друга страна са без ограничение на времето, което могат да прекарат под водата, и могат да достигнат по-големи дълбочини от водолазите – там, където растат някои интересни видове корали.

Роботите ще бъдат програмирани да следват прости набори от правила в случаите, когато събират коралови фрагменти и ги зарепват ъм рифа. Те ще бъдат управлявани от компютър, обучен да разпознава и отличава кораловите фрагменти от скали, гъби или други морски създания.

За да работят по-ефективно за спасяването на коралите, малките роботи ще работят на рояци – всеки робот

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*