Индия дава $4,1 млрд. за зелени автомобили за осем години

Правителството на Индия одобри план на стойност 230 млрд. рупии ($4,13 млрд.) за стимулиране на производството на електрически и хибридни превозни средства през следващите осем години. Страната си постави амбициозната цел да има 6 милиона екологични превозни средства до 2020 г.

Автомобилната индустрия за електрически и хибридни коли в Индия едва се заражда. Повечето производители се фокусират върху създаването на автомобили с ниски емисии, позовавайки се на изключително големите разходи за нови технологии и почти несъществуващата инфраструктура в подкрепа на електрическите возила.

“Въпросът е жизнеспособността … Цената на колата и колко може да плати потребителят – има разминаване“, каза Паван Гоенка, председател на Махиндра Рева, единственият в Индия производител, фокусиран върху електрическите автомобили.

Целта на Индия да произведе 6 милиона зелени превозни средства до 2020 г., от които се очаква 4 до 5 млн. да са двуколесни, идва на фона на други не по-слаби амбиции, като например Китай, която се стреми да има 500 хиляди електрически и хибридни коли по своите пътища до 2015 г.

С. Сундарешан, секретар на индийското министерство на тежката промишленост, заяви, че Ню Делхи ще осигури около 130-140 млрд. Рупии от общия обем на инвестициите от плана, а фирми ще предоставят останалата част.

“Ще въведем в действие някои специфични схеми с елементи на субсидиране, научно-изследователска дейност, създаване на търсене и инфраструктура”. По думите му, ще има и други индивидуални схеми, които ще бъдат пуснати по-късно.

Бавно развиващият се пазар на електрически превозни средства в Индия бе пометен, след като през април правителството прекрати субсидиите на стойност до 100 000 рупии за придобиване на екологично превозно средство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*