И домашните любимци били анти-екологични

Преданите, дружелюбни и пухкави домашни любимци под своята мека козинка криели страшни еко-щети: използвали повече енергийни ресурси от… автомобилите. Така твърди ново изследване.

Това откритие без съмнение може да породи гнева на всеки, желаещ да живее природосъобразно в големия град. Затова докато човек чете долните редове, не бива да забравя, че светът не може без крайности и се нуждае от тях, за да открие истината „някъде по средата“.

Едно ново проучване показва, че любимите пухкави четириноги домашни любимци използват повече енергийни ресурси от колите. Новозеландските архитекти Робърт и Бренда Вейл са написали цяла книга по темата, озаглавена „Време да изядем кучето: истинското ръководство за екологичен живот“, в която твърдят, че средно по размер куче има същия вреден ефект върху околната среда като карането на 10 000 километра годишно с Land Cruiser.

Изчисленията на двамата новозеландци показват, че съвременното домашно куче яде около 164 кг. месо и 95 кг. тестени продукти годишно. Вейл са изчислили еко-щетите от това на базата на площта земя, която е необходима за създаването на храните.

Конструирането и производството на джип плюс карането му изисква по 0,41 хектара земя средно годишно; култивирането на растения и отглеждането на животни за производството на кучешката храна консумират по 0,84 хектара средно годишно. При едрите породи от типа на немската овчарка се достига до 1,1 хектара.

Месоядната същност на кучетата ги прави особено вредни, но семейство котки не остават по-назад, казват Вейл. Еко-щетите от котка са изчислени на 0,15 хектара, което според Вейл е почти колкото Volkswagen Golf. Много по-малко вредни въздействия имат рибките, хамстерите, пернатите и зайците.

В крайна сметка авторите на горните твърдения признават, че идеята на книгата им не е да призове хората да изхвърлят домашните си любимци, а да накара мнозинството да се замислят за цялостния баланс на нещата и за това дали наистина се нуждаят от по два-три автомобила, голям телевизор във всяка стая и месо на трапезата всеки ден.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*