Азиатско-тихоокеанският регион ще води в глобалното PV търсене

Според нови данни, Азиатско-тихоокеанският регион (АТР) ще донесе значително търсене на фотоволтаична енергия в края на годината. Междувременно се очаква условията да останат предизвикателни из по-установените пазари.

NPD Solarbuzz съобщи, че търсенето в Азиатско-тихоокеанския регион достигна 1,4 GW през второто тримесечие на 2012, с 60% повече спрямо предходната година. Междувременно през последното тримесечие на годината се очаква търсенето в региона да достигне 5,3 GW – 50% от общото търсене за годината. Водещите източници на това търсене ще са проекти в Китай, Индия и Япония.

“Докато големите европейски пазари в исторически план винаги са подхранвали силно търсене в края на годината, последната четвъртина на 2012 ще представлява преходен етап за фотоволтаичната индустрия, тъй като търсенето става все по-глобално и разнообразно на фона на нови и възникващи фотоволтаични региони”, посочи NPD Solarbuzz в изявление.

Компанията предупреди обаче, че заедно с новите възможности в Азиатско-тихоокеанския регион идват и нови предизвикателства. По-конкретно, може да се говори за проблеми със забавяне на финансирането по проектите, което пък може да доведе до свръхпредлагане, повлиявайки индустрията през Q1 2013 г. Освен това в региона все още движещасила са “високо-конкурентните цени с нисък марж на въвръщаемост”.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*