През 2014 год. ще има електрическа “Формула”

Състезанията с електрически автомобили не са новост – те са също толкова интересни, колкото и традиционните ралита, липсва им само традиционното бучене на двигателите.

Появата на електрическа “”Формула” обаче си е новина.

На 28 август ФИА потвърди учреждаването на нова серия – Formula E, като е планирано тя да стартира през 2014 год., съобщи ИКЕМ.

Според официално съобщение ФИА се съгласява да лицензира и да предостави търговските права на шампионата FIA Formula E на консорциум от международни инвеститори, обединени под шапката на една компания – Formula E Holdings.

Подобнона Формула 1, състезанията ще се провеждат в няколко държави, като за началото през 2014 год. се планира участието на 10 отбора и 20 състезателя.

За първият сезон на Formula Е на състезателите ще бъде дадена възможност да се състезават с предварително конструиран електрически състезателен автомобил, разработен от френския автомобилен производител Formulec.

Максималната скорост на електрическите бoлиди ще е около 240 км/ч. и ще ускоряват от 0 до 100 км. за 3 секунди. Електрическите състезателни автомобили ще са в състояние да работят 25 мин. с едно зареждане, което означава че за състезание траещо един час, от отборите ще се изисква смяна на автомобили или пакети с батерии. Това разбира се в духа на състезанието трябва да стане възможно най-бързо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*