Биогориво от водорасли ще дава енергия на Венеция през 2011 г.

Досадните зелени водорасли, пречещи на морското пристанище, ще се превръщат в енергия за града.

Казват, че когато нещо много пречи и дразни, най-добрият начин за решение на проблема е да се превърне дефектът в ефект. Точно това ще се случи във Венеция.

Sargassum muticum” и “Undaria pinnatifida” са наименованията на два вида али (зелени водорасли), които корабите са донесли във Венеция чак от моретата на Япония и Сарагоса. Алгите избуяват в морското пристанище на Венеция, създавайки куп главоболия за гондолите и фериботите.

Как са решили да се справят с проблема? Чрез завод за биогориво от алги.

През първата половина на 2009 година Италия стартира проект на стойност 200 милиона евро за построяването на екологичен завод във Венеция за преработка на водораслите и производство на биогориво от тях. Така досадният зеленяк, който тормози мнозина, скоро ще започне да се превръща в енергия.

Заводът за биогориво от алги е първият по рода си в Италия. Той се строи в партньорство с компанията за възобновяеми източници на енергия Enalg. Очаква се да заработи през 2011 г.

заводът ще произвежда 40 мегавата електроенергия. Това е приблизително равно на половината от електричеството, необходимо на градския център във Венеция.

Алгите ще се култивират в лаборатории, като се поставят в прозрачни пластмасови цилиндри заедно с вода и въглероден двуокис. Те ще бъдат излагани на силна слънчева светлина, отключваща мощен процес на фотозинтеза. Получената биомаса ще се обработва до получаването на гориво. Остатъчният въглероден двуокис, който се отделя в процеса на преработка, ще се връща обратно в цилиндрите с алги. По този начин заводът няма да изпуска вредни газове в атмосферата.

Досадните зелени водорасли, пречещи на морското пристанище, ще се превръщат в енергия за града.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*