Най-големият слънчев кораб се готви за мисия

Кораб, захранван изцяло от фотоволтаични слънчеви панели, направи своя медиен дебют тази седмица. PlanetSolar е най-големият слънчев плавателен съд в света, с дължина 31 метра и широчина 15 метра.

Очаква се корабът да генерира 103.4 kW енергия от слънцето, която да управлява двигателя, който се нуждае от само 20kW, за да достигне средна скорост 9 мили в час, при максимална 18. Общата площ на слънчевите панели, монтирани на еко „лодката“, е 500 кв. метра, като са обхванати дори кърмата и средата на кораба.

Построяването на 60-тонния PlanetSolar в немския Knierim Yacht Club е струвало 18 милиона евро. Корабът ще заплава от следващия месец, като тестовете ще продължат до септември.

PlanetSolar използва черни фотоволтаични клетки на SunPower, за които производителят твърди, че са най-ефективните (22%).

Проектът е замислен от 38-годишния любител на приключения Рафаел Домян, който ще управлява PlanetSolar заедно с французина Жерард Дабовил през цялата следваща година, за да бъдат изпитани качествата на фотоволтаичната технология. Пътуването ще премине по маршрут Хамбург-Лондон-Париж-Ню Йорк-Сан Франциско-Сингапур-Абу Даби.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*