Къща от рециклирани пластмасови бутилки никне в Нигерия

Хиляди парчета боклук, които иначе биха плували по реките в Нигерия, са се превърнали в здрави и изненадващо атрактивни строителни материали. Това става в село Йелва, където първата за страната къща от пластмасови бутилки привлича любопитни посетители и много преса.

Стотици хора, включително държавни служители и племенни лидери, идват да видят как се строят стените на къщата в кръговата архитектурна форма, популярна в северната част на Нигерия“, съобщи Би Би Си.

Бутилките всъщност са пълни със суха почва или строителни отпадъци, а не с пясък („излишен разход“), казва Джон Хейли от ECOTEC – фирма, която провежда обучение за местните зидари, желаещи да усвоят техниката, съобщи пък TreeHugger.com. Бутилките се поставят на редове като тухли и се закпрепват с кал, създавайки здрава, добре изолирана и евтина тристайна структура, която е устойчива както на куршуми, така и на земетресения.

В Нигерия милиони пластмасови бутилки се изхвърлят из водните пътища и депата за отпадъци всяка година, причинявайки замърсяване, ерозия, блокажи на водните пътища и здравословни проблеми за хората. Къщите от бутилки превръщат опасните отпадъци в нещо полезно“, пише блогът за околната среда Еко Нигерия.

Използвани са събрани пластмасови бутилки от хотели, ресторанти, домове и посолства. Събирането е започнало през декември 2010 г. Натрупани са около 7800 бутилки, необходими за изграждането на първия дом от този вид в Йелва. Преди това техниката е прилагана в Индия и Централна и Южна Америка.

Според блога Еко Нигерия, къщата от бутилки ще бъде енергийно самодостатъчна. Тя ще използва слънчева енергия, ще има горивно-ефективна печка за готвене, филтрационни системи за торене и пречистване на вода, захранвани от слънчева енергия. , като по този начин енергия автономна“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*