Красиви морски създания „потапят“ въглеродния двуокис

Морските звезди и всичките им бодлокожи роднини са не просто едни красиви морски създания. Те унищожават въглеродния двуокис, оказвайки много по-голямо положително въздействие на околната среда, отколкото досега се е смятало.

Бодлокожите – морски звезди, морски таралежи, морски краставици и др. подобни поглъщат въглеродния двуокис от водата директно, под формата на калциев карбонат. Калцивият карбонат съставлява близо 80 процента от телата им. Когато умират, тези водни твари оставят въглерода директно в седиментната скала, вместо да го върнат обратно в морската вода.

Група учени от Института Лайбниц в Германия, Националния океанографски център във Великобритания и Тихоокеанската морска лаборатория в САЩ са си направили труда да изчислят колко въглероден двуокис поглъщат бодлокожите по този начин. Изводите им са впечатляващи: бодлокожите морски твари поглъщат над 0,1 гигатона въглероден двуокис годишно. Това се равнява на около 2 от въглеродните емисии, които човечеството генерира всяка година.

Цифрата без съмнение е не чак толкова впечатляваща, колкото е при други морски обитатели като например планктона, които поглъщат средно по 0,6 до 0,8 гигатона въглероден двуокис годишно. И все пак учените са на мнение, че приносът на бодлокожите е много съществен и трябва да бъде изследван по-внимателно.

Фактът, че тези морски създания успяват да „потопят“ толкова съществено количество океански въглероден двуокис, трябва да бъде изучен и заложен в компютърните модели за създаването на билогични филтри в бъдеще, смятат учените.

Международният екип обаче има и притеснения. Увеличаването на киселинността на водата, което се наблюдава в световен мащаб, може да навреди на бодлокожите и на общото количество калциев карбонат, който е от особена важност за тях и всички други организми, за които калцирането е характерно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*