Coca-Cola и създателят на Segway обединят усилията си за чиста вода

Coca-Cola планира да започне да доставя и използва системи за пречистване на вода в селските части на развиващия се свят. За целта фирмата ще работи заедно със създателя на устройството за транспортиране Segway. Проектът ще помогне допълнително на компанията да реализира свпоте цели за устойчиво развитие.

Най-големият световен производител на безалкохолни напитки заяви, че се съюзява с американския изобретател Дийн Кеймън, за да пусне своето изобретение, наречено „Прашката“, осигурявайки чиста вода за областите, където тя е оскъдна.

Кеймън, чиято организация се нарича Deka R & D, е направил много изобретения в областта на медицината, но е най-известен със Segway – двуколесно персонално превозно средство.

Прашката“ използва система за дестилация на водата чрез налягане и образуване на пара. Машината работи с много малка консумация на електроенергия. Чрез кипене и изпарение системата може да пречиства всякаква вода – от океанска вода до такава от канализацията. Една „Прашка“ може да пречисти до 300 000 литра вода на година, колкото е достатъчната дневна питейна вода за около 300 души, каза Кеймън.

Кеймън се надява заедно с голямата компания да достави 30 от въпросните машини до края на 2012. Следващата година Coca-Cola ще осигури машини за селските райони на Южна Африка, Мексико и Парагвай в места като училища, здравни клиники и читалища. До 2014 г. разпределението следва да се разрасне и да се достигнат хиляди доставени машини, а по-късно проектът ще се разшири и до Индия, Близкия изток и Азия.

За нас да си партнираме с Deka и да се заловим с проект с огромни социални последствия е огромно вълнение“, каза главният изпълнителен директор на Coca-Cola Мухтар Кент. „Това се вписва идеално в другите ни планове за устойчивост, като нашата цел е постигането на воден неутралитет“.

Част от визията на Кент за бъдещето на Coca-Cola е 100% от водата, използвана в безалкохолните напитки на компанията и тяхното производство, да е рециклирана. Чрез 386 водни проекта в 94 страни компанията е постигнала 35% от пътя към целта.

От компанията отказаха да назоват размера на инвестицията в начинанието.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*