ЕС финансира по-“зелени“ облачни цифрови технологии

Специален 3D микрочип, проектиран в резултат на изследователски проект, финансиран от ЕС, обещава драстично намаляване на електроенергията и разходите за инсталиране на сървърите в компютърните центрове за данни за „облачни“ изчисления. Това трябва да бетонира позицията на Европа като дом на най-зелените цифрови технологии.

„Облачните“ центрове за данни – помещения с хиляди компютърни сървъри на едно място – могат да бъдат с размера на футболно игрище и консумират същото количество електроенергия колкото 40 000 жилища. Центровете за данни са от съществено значение, тъй като те правят революцията на изчислителните облаци: потребителски услуги като Facebook, Gmail и редица мобилни приложения, както и бизнес услуги като например клиентски бази данни.

Проектът „Еврооблак“ („Eurocloud“) е постигнал адаптиране на микропроцесорни технологии с ниска консумация на енергия, каквито обикновено се използват в мобилните телефони, за работа в много по-голям мащаб. Предварителните измервания показват, че използването на тези технологии намалява енергийните нужди с 90% в сравнение с конвенционалните сървъри.

Тези резултати могат да направят инвестициите в център за данни много по-достъпни за повече европейски компании. Това на свой ред ще даде тласък на една нова индустрия, като същевременно ще спести милиарди евро на клиентите на облачни изчислителни центрове за данни.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Нели Крус заяви: „Днешните центрове за данни, поглъщащи огромни количества енергия, не са устойчиво решение в дългосрочен план. Чипът от проекта „Еврооблак“ решава същността на този проблем с енергопотреблението. Надявам се, че по-нататъшното разработване на чипа ще засили позицията на европейските предприятия в един сектор, който понастоящем е доминиран от не-европейски фирми“.

Сървурният проект „Еврооблак“ включва изследователи от Обединеното кралство, Белгия, Швейцария, Финландия и Кипър. Той получи финансиране от ЕС в размер на 3,3 млн. евро за период от 3 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*