Германия намалява цените за изкупуване на соларна енергия

Не е изненадващо за никого, че решението на Германия да намали цените за изкупуване на соларна енергия предизвика вълнение и най-вече тревога в сектора. Немският пазар на слънчева енергия е най-развитият в света. Въвеждането на специални тарифи за изкупуване на енергията преди години днес се счита за основен фактор за растежа.

Лидерството на Германия е полезно не само за самата нея. Соларната индустрия в страната представлява соларния сектор като цяло, тъй като съставлява половината от соларния бизнес в света и е движеща сила за него. Регулациите, които страната ще наложи, ще повлияят на този бранш в цял свят.

Така или иначе миналия месец немският еко-министър Норбърт Рьотген обяви, че страната ще намали цените за изкупуване на соларна енергия за нови покривни инсталации с 15%. Решението влиза в сила от април. То ще бъде последвано от намаляване на цените за изкупуване на соларна енергия от инсталации на полета и ферми. Тук намалението ще е с 15 до 25 процента и ще влезе в сила от юли.

В рамките на програмите за изкупуване на соларна енергия ютилити дружествата бяха задължени да изкупуват при фиксирани цени продукцията на източници на възобновяема енергия, подавана към електрическата мрежа. По-рано ютилити фирмите изкупуваха възобновяемата енергия на цена 43 цента на киловатчас. С намаляването на тарифите те ще я изкупуват на 39 цента на киловатчас електричество за 20 часа при системите, инсталирани през 2010.

Програмата за насърчаване на алтернативната енергия се счита за успешна и според еко-министъра соларният пазар се е разраснал дотолкова, че вече се счита за свръх-субсидиран. Свръх-помощта за сектора доведе до голям спад в цените на соларните системи, което доведе до свръхпроизводство и излишък на пазара на соларни панели.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*