Графики ще трупат сравнителна информация за соларните постижения

Дори за човек, който ежедневно следи развитието на соларните технологии, е трудно да даде бърз и категоричен отговор кои са най-добрите постижения на соларни клетки за, да речем, последната една година. Институтът за слънчеви енергийни системи Fraunhofer е решил да направи т. нар. фотоволтаични графики – публични бази данни, където производителите могат да въведат информация за клетките си, дизайна им и производителността им.

Доста трудно е да се следят най-новите изключителни индустриални постижения откъм ефективност на фотоволтаиците, смятат в института. PV графиките целят да запълнят тази празнина.

Събиране и преглед на индустриалните постижения на соларните клетки вече е правено – през деветдесетте години от Хайдлър и Бухер – и се смята, че това е полезно. Днес обаче това е дори още по-важно. Фотоволтаичните графики ще помогнат не само за следене на новите постижения в ефективността, но ще събират наблюдения и за обещаващи нововъзникващи технологии.

Данните за измерванията на клетките ще бъдат допълвани с информация за съответната технология по преценка на производителите им. Данните ще бъдат представени в графичен и табличен вид, обобщени на сайта CalLab PV Cells и разпространявани по най-важните фотоволтаични конференции.

Публикуването на данни в тези фотоволтаични графики ще бъде доброволно. Всички сертифицирани данни, измерени в CalLab, ще могат да бъдат включени.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*