Испанската индустрия на протест срещу местната енергийна реформа

Испанските ВЕИ производители и други представители на индустрията се готвят да лобират срещу правителствения план за енергийна реформа, за която те казват, че ще вдигнат цените на тока и ще навреди на конкурентоспособността на бизнеса.

Премиерът Мариано Рахой предложи 6% налог върху испанската електрическа енергия като част от основна реформа на енергийния сектор. Очаква се обаче тя да надуе сметките за ток на потребителите. Реформата на енергийния сектор все още се нуждае от парламентарно одобрение.

„Голямата индустрия осъзнава, че това е огромен проблем … Говорим за допълнителни увеличения на цените на електроенергията, които предприятията не ще бъдат в състояние да прехвърлят (върху клиентите),“ каза Карлос Рейносо, ръководител на асоциацията на производителите на хартия ASPAPEL.

Няколко асоциации ще публикуват писмо с критики към реформата. То е подкрепено от няколко индустрии, в които пряко са заети 2,4 милиона души – от бизнеса с коли до фирмите за храни.

Увеличението на цените на електроенергията, според Рейносо, ще навреди на конкурентоспособността на испанския бизнес на международните пазари. Фирмите разчитат на тях заради слабото вътрешно търсене.

Испанските опреатори на съоръжения за ко-генерация като например производителите на хартия, които използват биомасата като източник на енергия, ще бъдат едни от най-потърпевшите от енергийната реформа.

Тези компании ще пострадат от троен удар: повишаване на сметките за електроенергия, 6% данък върху всички видове производство на електроенергия и налог върху използването на газ в областта на възобновяемата енергия.

Според анализаторите от Espirito Santo Investment Bank, значителното увеличение на тарифите може да накара някои от ключовите централи за производство на електроенергия и газ.. да спрат производството си в Испания.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*