Vestas направи вятърна турбина с мощност 8 мегавата

Меренето на силите сред производителите на ветроенергийни съоръжения продължава: датският производител на вятърни турбини Vestas вече претендира за титлата на най-голямата офшорна вятърна турбина в света с предложената V164, която се гордее с диаметър от 164 метра. Компанията твърди, че V164 е разработена с потенциал за увеличаване на размера на турбината. Ето, че фирмата направи точно това, вдигайки мощността от седем на осем мегавата. Така че V164 не само може да претендира за най-големия размах в индустрията, но и за титлата за най-голяма мощност за вятърна турбина в света.

Досега титлата за най-голямата вятърна турбина принадлежеше на прототипа G10X на испанската Gamesa. Диаметърът й е 128 метра и е с мощност от 4,5 MW. Междувременно с номинална мощност от 7,58 MW и диаметър от 126 м. Enercon E-126 държи титлата за най-голямата мощност на единична вятърна турбина в света – при това от въвеждането й в експлоатация през 2007.

„Тъй като напредваме в разработването на технологиите стана ясно, че 8 MW версия на турбината ще предложи по-ниски разходи за енергия и в същото време ще запази надеждността и структурната цялост на турбината непроменени“, казва Андерс Ведел, изпълнителен вицепрезидент и главен технически директор на Vestas.

3 коментара

  1. хаха, преводача и редактора къде са?
    Capacity има поне 8 значеня 😀

  2. Уважаеми преводачи и редактори,
    основен параметър за вятърните турбини е МОЩНОСТ, а не капацитет.Съответно мерната единица за МОЩНОСТ е WAT(ват) и производните й(киловат,мегават ,гигават). Когато става въпрос за акумулаторни батерии, идва ред и на капацитета. И удоволствието да чета материалите Ви ще бъде пълно.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*