В борбата с Алцхаймер откриха чудо за зелените технологии

Свързващите се пептиди образуват нановлакна, които могат да осигурят покритие, отблъскващо праха и водата.

В търсене на лек за болестта на Алцхаймер група учени от Университета в Тел Авив съвсем случайно открили влакна, които биха могли да се използват в технологиите за зелена енергия – за самопочистващи се соларни панели или за увеличаване капацитета на батериите.

Свързващите се пептиди образуват нановлакна, които могат да осигурят на соларните панели покритие, отблъскващо праха и водата.

Групата изследователи от катедрата по молекулярна микробиология и биотехнологии открили начин да накарат молекулите на пептидите да образуват микроскопични влакнести структури при висока температура във вакуум. Получените нановлакна отблъскват прах и вода. Това ги превръща в отлично покритие за соларни панели, които иначе стават по-малко ефективни, когато се напрашат.

Новият материал може да се използва и в акумулаторите за увеличаване на капацитета им. Вграден в литиево-йонните батерии, той би могъл да улавя кратки импулси от електричество, например от спирачна система, и да осигури повече енергия в по-късен момент (например при ускоряване на автомобила).

Предимство на новия материал от пептиди е това, че е изключително евтин и е лесен за производство, подобно на подсладителя аспартам.

„Ние не разработваме материала, а само намерихме научно-обоснован подход за производството на самопочистващи се прозорци и по-ефективни батерии“, казва Лихи Адлер-Абрамович, член на екипа от учени, направил откритието.

Покривният материал вече е одобрен за комерсиално производство. Производителят на лекарства Merck пък вече има договор с професор Ехуд Газит, ръководител на научния екип, и той ще продължи изследователската си работа по търсене на лекарство за Алцхаймер.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*