Google разработва нова технология за хелиостати

Google е разработила прототип на нова технология за огледала, която би могла да намали наполовина цената на изграждането на слънчев панел – това обяви мениджърът по зелените технологии в голямата корпорация.

Бил Вайл сподели, че ако развитието на технологията и тестовете вървят добре, продуктът може да бъде готов след една до три години. Системата в момента е развита до ниво, при което е налице вътрешен прототип.

Google отдавна има интереси към енергийния бизнес и дори наскоро получи лиценз от американската комисия по енергийно регулиране за електроразпределителен оператор. Като част от инвестициите си в технологии за алтернативна енергия корпорацията отдавна търси по-необикновени материали за направата на огледални повърхности, както и за плоскостите, върху които се полага огледалната повърхност.

При технологиите за слънчева енергия лъчите се насочват чрез система от огледала към субстанция, например вода, с цел загряването й до получаването на газ – пара. Парата на свой ред задвижва турбини, които генерират електричество.

Интернет компанията търси начин да намали цената за производството на хелиостатите – онези комплекси от огледала, които концентрират големи снопове лъчи в една точка за постигането на описания ефект.

Има съвсем реален шанс в скоро време да постигнем намаляване на цените наполовина, казва Вайл. Google, която неотдавна инвестира в две фирми за соларни технологии – eSolar и BrightSource – вече е обсъдила новата технология с тях и е категорична, че двете фирми ще използват новото решение.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*