Кола, задвижвана с въздух? Защо не

Въздушната кола не е мит или приказка. Тя се разработва още от 2003-2004 – поне оттогава са първите индикации, ще се работи по създаването на такова чудо. А според някои информации, въздушни коли ще плъзнат по шосетата още тази година.

Въздушната кола се захранва от мотор, който използва сгъстен въздух за задвижване на буталата. Компресираният въздух се явява алтернатива на горивото, така че при своето движение колата практически не отделя никакви вредни газове в резултат на горене на петролни продукти.

Възможностите на автомобила могат да бъдат съпоставими с тези на обикновена кола, а защо не и по-добри. Така например американската Zero Pollution Motors още преди две години заговори за двигател с компресиран въздух, чрез който един автомобил ще може да изминава около 1500 километра с едно „зареждане“ и да развива скорост от почти 150 км./ч. В средата на миналата година фирмата потвърди, че колите скоро ще „кацнат“ на пазара и дори фиксира конкретни цени. Возилата трябва да се появят в най-скоро време.

Дали ще се появят скоро? Ето, че автомобилното изложение в Женева започва утре, а от сбралите се вече изложители се подочуват новости още преди откриването. Така че – тези дни ще са богати на авто-новости, още повече зелената тема е хит тази година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*