180 производители на слънчеви панели ще изчезнат до 2015 г.

Големият брой производители на соларни панели вече доведе до рязък спад в цените на тези продукти и до фалитите на много производители в световен мащаб през последните две години. Сега изследователски доклад, публикуван във вторник, сочи, че още 180 слънчеви производителя вероятно ще излязат от бизнеса или ще бъдат купени до 2015.

Близо половината от тях – 88 фирми – ще затворят фабриките си в страните, които са станали твърде скъпи за производство на слънчеви панели, а именно Съединените щати, Европа и Канада, казва GTM Research. Докладът разглежда над 300 производителя на слънчеви модули, за да определи шансовете им за оцеляване.

Китай, която използва държавни банки и помощни програми за финансиране на експанзията на соларната си индустрия – и за създаване на вътрешно търсене на слънчеви панели – ще продължи да доминира в производството на соларни панели, въпреки че правителството вече работи по спасяването на 12 големи компании и принуждава други да се сливат. GTM смята, че 54 производителя на слънчеви панели в Китай няма да оцелеят през следващите три години.

Първите признаци за проблема започнаха да се показват в началото на 2011 г., когато промените в политиките за стимулиране на соларната енергия в някои ключови европейски пазари накара клиентите на производителите на слънчеви панели – дистрибуторите и инсталаторите – да отложат своите решения за покупка. Цените на слънчевите панели започнаха да падат по-бързо, отколкото производителите очакваха.

Цените се сринаха с около 50% през миналата година и продължиха да намаляват през тази година. В същото време много от производителите са изградили масивни фабрики и разчитат на огромен скок в търсенето на световния пазар. В действителност те продължават да произвеждат слънчеви панели, за да запазят фабриките си и да осигурят заетостта на служителите си, въпреки че търсенето не е толкова голямо.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*