Зелената енергия ще спести на ЕС 3 трилиона евро до 2050 г.

Зелена революция, която да направи енергетиката в ЕС почти изцяло без въглеродни емисии до 2050 г., би могла да генерира 3 трилиона евро във вид на икономия на гориво. Това сочи ново изследване, изготвено от енергийни специалисти и еко-активисти.

Промяната в енергетиката ще създаде и около половин милион допълнителни работни места до 2020 г. Установили са го изследователите от германския аерокосмически център DLR, който работи и в областта на енергетиката и транспорта.

Европейският съюз вече има ясен регламент, който да гарантира, че 20% от енергийния микс ще е зелен до 2020 г. Това е част от набор от три основни екологични цели, известни като „20-20-20“. Все още обаче няма споразумение за обвързващи цели за времето след 2020 г., макар че има незадължителни „пътни карти“, говорещи за необходимостта от нисковъглероден електроенергиен микс до 2050 г.

Изследването „Energyevolution 2012“ предлага серия стъпки към нисковъглеродна енергетика. Те включват ограничаване на търсенето на енергия чрез по-голяма ефективност, увеличаване на инвестициите във вятърната и слънчевата енергия и постепенното премахване на субсидиите за замърсяващи източници на енергия като например въглищните електроцентрали.

За да постигне тази енергийна трансформация, ЕС трябва да инвестира около 99 милиарда евро от сега до 2050. Но финансовите печалби от това ще са много по-големи. „Тъй като при енергията от възобновяеми източници няма разходи за горива, спестяванията от разходи за горива…. Ще достигнат общо над 3 010 млрд. евро до 2050 г., или 75 милиарда евро годишно“, се казва в доклада.

Друго предимство е създаването на нови работни места. В доклада се констатира, че използването на почти изцяло зелена енергия ще доведе до създаването на половин милион допълнителни работни места в сравнение с обичайната практика.

Енергийна революция ще изисква политическа воля и докладът призовава Европейския съюз да се споразумее за нови цели извън целите за 2020 г. за намаляване на въглеродните емисии с 20%, подобряване на енергийната ефективност с 20% и задачата 20% от енергията да идва от зелени източници.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*