Швеция ще внася отпадъци!

Докато България и някои други страни като например Италия се мъчат да се справят с отпадъците, незаконните сметища и липсата на рециклиране, една шведска странност може да се окаже тяхното спасение. Шведите искат да внасят боклук.

Докато повечето страни по целия свят се борят за намаляване на количеството на отпадъците, които се трупат в техните депа и зацапват пейзажа, Швеция е изправена пред един друг вид предизвикателство – те са свършили необходимия им боклук. Сега са принудени да внасят отвън.

Шведите, както знаем, са сред най-пестеливите хора на планетата. Те рециклират средно около 96% от боклука, който генерират. А другото, което остава, са намерили начин да използват. Те са реализирали система за за производство на енергия от изгаряне на отпадъци – система от светоен клас, способна да предоставя електроенергия, достатъчна за захранване на стотици хиляди домове.

Ала хипер-ефикасността на шведите е довела до уникален проблем: недостиг на боклук, което би могло да застраши капацитета за производство на енергия!

И така, какво е решила да направи Швеция по този проблем? Е, не е за вярване: според шведските власти, пословично подредената им нация ще започне да внася боклук от съседна Норвегия. Швеция ще внася около 80000 тона годишно, за да реализира своите енергийни нужди.

Най-веселата част от всичко е, че за решаването на проблема си шведите всъщност ще получават пари: норвежците са си плащат, за да се отърват от отпадъците си. Живо доказателство, че което е боклук за едного, може да наистина да бъде съкровище за другиго.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*