Къщички в модерно японско еко-село вкарват природата вътре – буквално

В съвместно усилие за хармонизиране на рециклирането, потреблението на вода и консумацията на енергия преди няколко години неколцина граждани, обществени лидери и изследователи се заловили да създадат еко-село за 1000 души в префектура Шига, разположена близо до Киото, Япония. Ето, че тази годинаархитектите от Шига Сумиу Мицумото и Йошитака Куга от дизайнерското студио ALTS Design Office са завършили къщите в Кофунаки, един прекрасен пример за интегриране на природата в жилищата в тази нова еко-общност.

Отвореният интериор на всяка къща в селото използва естествени повърхности от дърво, комбинирани с достатъчно естествена светлина и стратегически разположени чакълени градини, които предизвикат чувство за сменящи се сезони. Малките дървета, сукуленти и храсти леко надничат от интериорните градини. Това е едно съзнателно усилие да се внесе природа вътре в дома, да се втъче в ежедневните дейности на семейството.

Това е контрапункт на традиционното разделение между дома и природата, казват архитектите: „Домът [обикновено] е разделена на външна част и вътрешна част, а природата не се усеща вътре, но [в къщите Кофунаки] външно и втрешно са свързани леко и хората започват да правят пространството така, че [човек] винаги може да почувства гората, да почувства природата и да се наслади на сезона, който настъпва и отминава.

Входната зона се моделира с „дома“ от на традиционната японска къща. „Дома“ е под от сбита земя, исторически използвана за готвене и съхраняване на вода. Това е входното пространство преди човек да пристъпи и да се качи на стъпало, озовавайки се върху повдигнатия под на къщата. Тук, в къщите Kofunaki, „дома“ се трансформира в преходенна площ, смесваща вътрешно и външно благодарение на чакълена градина и подиум от дъски, които действат отчасти като трамплин.

В рамките на къщата, разположена на 130 кв. м., е налице ясното усещане за хармония в припокриването на пространствата и гледните точки в цялата къща; отвореното стълбище и мостът, свързващ офиса на горния етаж и спалните, помагат много в този аспект.

Пространствата са леко разделени с използването на полупрозрачни завеси, вместо с твърди стени, добавяйки „течно“ усещанеза интериора.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*