Как да живеем екологично: старият телефонен справочник

Все още в много домове можем да го срещнем – добрия стар телефонен справочник, дебел няколко сантиметра и в голям формат, с безчет имена и още толкова служби, агенции и специални номера. Кога за последно сте ползвали книгата с телефонни номера?

Много от тях са вече невалидни. Ако четете този текст, то най-вероятно технологиите са достатъчно силно проникнали в живота ви и отдавна не ползвате телефонния справочник – всичките ви нужни контакти са в паметта на мобилния телефон и в цифровия бележник на компютъра. Тогава за какво ви е дебелият справочник?

Най-вероятно покрай него кротко се скатават и няколко книжлета тип „жълти страници“ – по някое време беше модно да се издават такива. Но кога за последно са ви трябвали? Днес всичко можете да си намерите в интернет – номера на майстори-водопроводчици, ателиета за химическо чистене и дори художници, които да декорират стъклените врати в дома. При това всичко е актуално, а не рядко и в комплект с отзиви и коментари от други потребители.

Предайте добрия стар телефонен справочник за вторични суровини. Хем ще спасите няколко дървета, хем ще си отворите местенце вкъщи, а и винаги е добре да намалиш броя на старите бумаги, събиращи прах в библиотечката.

Ако ли пък ви е жал да го изхвърлите, то поне може да го впрегнете в по-полезна дейност. Например, можете да направите оригами за децата – не без тяхното участие, разбира се. Правенето на оригами не е някаква много екологична дейност, но пак ще спасите някое и друго дърво, защото поне няма да купувате цветни листове, каквито обичайно се използват за фигурите.

Ако проявите повече фантазия, можете да превърнете телефонния справочник в друга, полезна вещ, например моливник:

Още по темата:

„Как да живеем екологично“ – нова поредица

Част I: Пътуване с по-малко вредни емисии

Част II: Водата, без която не можем

Част III: Енергийна ефективност на дома и екология вкъщи

3 коментара

 1. Благодаря за отговора. Извинявам се ако съм бил рязък, но вече се нагледах на статии от този тип, които са чудесни и полезни, но не за мен. Съмнявам се, че хора които не ползват нови технологии от вида на мобилни телефони въобще ще посетят вашия сайт. В същото време аз имам 3 стари телефона и друга техника и се интересувам как да изхвърля отпадъците си природосъобразно. За съжаление подобна информация липсва. дори наскоро установих, че единствените кофи за разделно събиране в квартала са премахнати. Смятам, че подобна информация ще е полезна за много хора и ще генерира много повече полза. Също така съм наясно, че подобно начинание е трудоемко, ако се направи както трябва. Надявам се да изненадате мен и другите четатели приятно в тази насока.

 2. Здравейте,
  най-вероятно Вие също сте от хората, за които цифровите технологии отдавна са толкова силно проникнали в ежедневието, че телефонният указател е само спомен. Все пак има много домове, в които въпреки наличието на компютър и интернет, а и на мобилни телефони в джобовете, телефонните справочници си стоят на рафта и събират прах.
  Както е видно от началото на поредицата „Как да живеем екологично“, тук публикуваме различни идеи и съвети за опазване на околната среда. Някои от тях включват използването на нови технологии, други са съвсем елементарни и не-технологични; някои от тях ще са полезни за едного, други – за другиго. Ако всеки открие дори само една полезна идея за себе си, която може да приложи, това пак ще е добре за природата ни. Надявам се и Вие да откриете нещо полезно за себе си в поредицата.
  Статия за фирмите за събиране на отпадъци – от опаковки, от батерии и акумулатори от електроника – планираме да публикуваме скоро. Подготвя се в момента. Все пак това е свързано с известен ресурс от време, но се надявам да придобие завършен вид в идните седмици и да види бял свят.
  Благодаря Ви за коментара!
  М. Малцева

 3. Не разбирам, защо ни губите времето с подобни статии от списанията тип „Космополитън“. Предлагам, ако искате да предоставите полезна информация, да поместите списък на местата, където гражданите да могат да изхвърлят електронните си отпадъци – телефони, батерии и прочие. Също кои фирми в БГ са оторизирани да се занимават с преработката на такива отпадъци, какви видове електронни отпадъци има и как е правилно да се депонират, да дадете линкове към държавни институции, които трябва да се занимават с това и т.н.
  Но разбира се е по-лесно да се напише(преведе) една статия за стария тел. указател, от която, от моя гледна точка, няма никаква полза.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*