Грийнпийс: водоустойчиви дрехи направени с опасни химикали

Маркови производители на екипировка продават женски и детски дрехи, които съдържат перфлуорирани, полифлоурирани (PFC) и други опасни химикали. Това гласят заключенията на две независими лаборатории, направили изследвания по възложение на Грийнпийс Германия.

Резултатите от изследванията са разкрити от Грийнпийс в доклада „Химия за всяко време“. Докладът показва, че продукти от Jack Wolfskin, The North Face, Patagonia, Kaikkialla и Marmot съдържат забележими концентрации на токсичната перфлурооктановата киселина (PFOA). В якета на Mammut и Vaude са открити високи концентрации на флоуротеломерни алкохоли, които се разграждат довъпросната киселина.

„Индустрията за екипировка рекламира своите продукти, като показва образи на девствена природа. Но реалността е, че вредните вещества, които се използват от тази индустрия,  сега могат да бъдат намерени в околната среда и в кръвта на хората по цял свят“, казва Манфред Сантен от Германия, експерт на“ Грийнпийс“. Организацията призовава компаниите-производители на екипировка да забранят вредните вещества при производството и да заменят тези опасни вещества с екологични алтернативи. „Потребителите, които търсят водоустойчиво облекло, имат право да знаят от какво са направени дрехите, които предпазват от дъжд, за да могат да направят своя избор. Вече има няколко производители, предлагащи алтернативи, които са безвредни“, казва Сантен.

Флуорните съединения са устойчиви и трудно се разграждат в околната среда. Съдържащи се в храната, въздуха и водата за пиене, тези химични вещества попадат в човешкия организъм. Последните проучвания сочат, че перфлурооктановата киселина се свързва с намалена плодовитост, заболявания на щитовидната жлеза и имунни заболявания.

Резултатите от тестовете на „Грийнпийс“ за хормонално активните нонилфенол етоксилати (NPEs) и пластификатори (фталати) също са тревожни. Най-високата концентрация на нонилфенол етоксилати е била намерена в детско яке от Seven Summits. Най-високата стойност на фталати е установена в  детски дъждобран от Northland.

1 коментар

  1. Ето така трябва да се поучат нашите държавници и всички контролни органи в страната, като при констатирани нарушения да цитират поименно фирмите производители и търговски организации, които нанасят вреди както на държавата, а така и върху здравето на хората, за да може купувача да ги избегва и да не купува вредната им продукция, която унищожава хората. До сега практиката е да не се разгласява името на виновната страна за да не се попречи на бизнеса й, а по този начин се цели да се унищожи умишленно здравето и живота на българина. Кой е по-важен в случая: да се унищожава цял един народ или един нищожен червей от пуста алчност, който купува продажните души на корумпираните чиновници. Долу на мръсните ръце от един достоен народ, който е оцелял във времето с хилядолетия. Тъй като в момента е генетично морално остарял от времето, всички свирепи и алчно-ненаситни лешояди искат да го разкъсат и доунищожат, а лошите от вън искат да вземат обезлюдената ни земя, която е завоювана от предците ни с родова кръв и меч, но с цената на огромни жертви и насилия. Така ще е до средата на 2015 год., когато гените на българина ще се заредят и ще акумулират в себе си нова и обновена сила на разстежа, за да възкръсне родово във времето.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*