Малка вятърна турбина претендира да произвежда 35% повече енергия

Тази вятърна турбина с вертикална ос е наречена „тел за разбиване на яйца“, навярно заради структурата на витлата си, които наподобяват именно въпросния домакински уред. Но интересното в нея е друго: нейният създател твърди, че тя произвежда 35% повече киловатчаса годишно, отколкото която и да е друга вятърна турбина в този ценови клас и с такава работна площ. Нещо повече. Турбината е в състояние да произведе въпросната много по-голяма мощност при място на монтаж, което е с 25% по-ниско от пределно допустимото при нейните конкуренти. Това означава, че тя може да генерира електричество по-близо до мястото на употребата му.

Тя има генератор с пет витла и може да работи ефективно при турбулентни условия, казват от Harvistor – канадската компания, която е проектирала и произвела устройството. Според фирмата, тази система може да бъде решение за малки нужди от вятърни електроцентрали в области, където другите турбини не мгоат да се справят.

„Новите, усъвършенствани лопатки, формата навитлата, както и умната система за динамично регулиране на наклона SPAR осигуряват тихо, гъвкаво генериране на енергия при ниско разположен монтаж на места с бурни ветрове и турбиленция…. 35% повече киловатчасапри същата цена, и същия размер като най-близкия ни конкурент при 25% по-малка височина“ – така от Harvistor описват постижението си.

Турбината, която може да бъде завъртяна и наклонена за почистване или ремонт, е с височина 1,9 м., с 1,2 м. работен диаметър и може да работи при вятър със скорост от 4 м./сек. до 24 м/сек. Има две версии -500W и 1,5kW турбина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*