Зарядните за електромобили ще станат пазар за 1,2 млрд. долара до 2020 г.

Технологиите за зареждане на електрически превозни средства ще се превърнат в пазар на стойност 1,2 млрд. долара до края на десетилетието, казват анализатори. В нов доклад на Lux Research се обяснява, че пазарът ще се радва на бързо разрастване спрямо сегашното ниво от около $ 140 млн. долара на година. Причината – държавните политики и инвестициите на автомобилните компании в инфраструктура за зареждане на електрическите превозни средства.

Lux прогнозира, че продажбите от гледна точка на бройки ще преодолеят първоначалното бавно възприемане на електрическите презареждаеми превозни средства. Потреблението ще се увеличи от сегашните около 120 000 броя за 2012 г. до 1,3 милиона устройства през 2020 г. Това ще значи годишен растеж от средно 30% в сектора.

Европа ще бъде водеща в този растеж с годишни продажби от порядъка на 480 000 зарядни устройства за електромобили за периода до 2020 г. според Lux. Китай ще гони този обем с годишни продажби около 277 000 устройства. Този пазар ще расте бързо.

До 2020 г. презареждаемите моторни превозни средства в Китай ще консумират по 1,9 TWh електроенергия годишно, което значи 23 на сто от всичката произведена електроенергия в страната. Това е най-големият дял измежду всички страни. Търсенето се очаква да доведе до приходи от 150 милиона долара годишно за китайските комунални дружества, се казва в доклада.

Автомобилните производители като Ford, Daimler, GM, BMW и Nissan ще формират ядрото на инфраструктурата за зареждане чрез партньорства. Те ще изградят сложни взаимовръзки с фирмите за комунални услуги и новостартиращите фирми в сектора.

„Успехът на пазара за оборудване за зареждане на електромобили в крайна сметка ще последва успеха самите на електрически превозни средства“, казяа Кевин Сий, старши анализатор в Lux Research и водещ автор на доклада. „Много е важно за тези, които са инвестирали в станции за зареждане, да открият приложения, където има значителен ръст.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*