Соларен панел счупи „третината от слънцето“ по ефективност

Производителят на фотоволтаични соларни панели Amonix обяви, че е счупил рекорда за ефективност на соларните модули и е станал първият производител, успял да конвертира повече от една трета от енергията от входящата светлина в електричество. Това е цел, някога наречена „третина от слънцето“. Модулът на Amonix е постигнал ефективност от 33,5%.

При серия от тестове в Националния лаборатория за възобновяема енергия на САЩ през май фирмата бе постигнала максимална ефективност от 34,2%, за което Amonix твърди, е най-високата ефективност, постигната някога от PV модул в реални условия. Въпреки това едва сега Amonix успя да привлече вниманието към пробива си, след като счупи собственият си рекорд от 30,3% ефективност.

Модулите на фирмата използват технологията на концентрираните фотоволтаици (CPV), която добавя оптични компоненти като например огледала и лещи, за да концентрира повече директна слънчева светлина върху отделните слънчеви клетки. Технологията не трябва да се бърка с концентраторните соларни системи, при които се прилага подобна оптична технология за слънчеви топлинни системи – подгряване на вода и генериране на електричество с помощта на топлинен двигател.

3 коментара

  1. Joro, прав сте, снимката не е на панела на Amonix, за който става дума. От фирмата не предоставят снимков материал за модула-рекордьор, навярно защото още е в лаборатория, затова снимката е „обща“ – на произволен продукт на същия производител.

  2. Сигурни ли сме, че тази новина е от сеа, а не отпреди 50 г? Снимката изглежда съвременна, но ако това са френерови лещи дето фокусират в-ху нелегиран силиций, най-вероятно си имае пътешествеик във времето.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*