Правят еко-домове от рециклирани материали

Нов вид материал, който е достатъчно издръжлив и як, може да се използва за направата на къщи от рецклирани материали от ежедневието.

Уелската фирма Affresol планира скоро да пусне на пазара своите панели за еко-къщи и модуларни портативни постройки, изработени от материала „термо поли камък“ (TPR). Описанието му гласи, че той е по-лек от бетона, водоустойчив, отблъсква огъня и притежава изключителни изолационни способности.

TPR се прави от рециклирани пластмаси и минерали. Технологията на производството му включва студен процес с ниска консумация на енергия, който „превръща пластмасата в структурно много здрав елемент“.

Първата двуфамилна къща, произведена по този технологичен процес, вече е в шоу-рума във фабриката на фирмата. Материалът е разработван в продължение на две години съвместно с университетите в Кардиф и Гламорган.

Според хората от Affresol, всяка къща се състои от около 18 тона рециклирана непотребна пластмаса.

Един от първите партньори на фирмата ще бъде Worcester Bosch. Модуларните й сгради ще се произвеждат от пластмасите, които остават от рециклираните бойлери на фирмата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*