Обменът на ремаркета може да намали вредните емисии

Камионджиите в Европа биха могли да обединят ресурсите си и по този начин да намалят вредните емисии. В това е твърдо убеден Лиал Кресуел, шеф на Transport Exchange Group, който твърди, че компаниите недоглеждат еко-отговорностите си, позволявайки камионите и вановете им често да се движат полу-празни, особено при завръщане от работа.

Групата е разработила услуга за обмен на ремаркета, която позволява на шофьорите на камиони с ремаркета да напасват графиците си. Така те могат да си обменят ремаркета и подвижни товари от порядъка на 7,5 тона и нагоре с цел транспортирането им из Европа. Това е своеобразен „carpool“ за камиони и товарни ремаркета.

Кресуел цитира данни на Министерството на транспорта, според които в над 25% от времето на пътя които камионите се движат празни. Това, по думите му, са „пари, изтичащи в канала“.

Вместо това фирмите и шофьорите могат да спестят време, гориво и пари, намирайки колеги, които да транспортират даден товар във времето, когато иначе камионите им биха се движили празни. Услугата спестява и време, защото замества необходимостта от договаряне с изпълнители и подизпълнители. Най-големият ефект за околната среда е това, че по този начин ще се намалят голям обем вредни емисии.

1 коментар

  1. А ако носят стоката с влакове ще постигнат още по-голям еко ефект.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*