Как да живеем екологично: водата, без която не можем

Водата, изворът на живот, е ресурс, който като че ли сме приели за безгранична даденост и замърсяваме безпощадно. Без съмнение животворната течност на планетата няма да свърши току-така, но достъпът до чиста питейна вода постепенно става все по-ограничен.

Бихме могли да пощадим ресурсите от питейна вода и да ги използваме по-ефективно, без това да ни ощети. Ето някои съвети как можем да направим това.

Кранът на чешмата може да бъде затворен всеки път, когато водата шурти, без да я ползваме реално. Докато човек си мие зъбите или се бръсне, обикновено водата тече нахалос. Затварянето на кранчето би спестило близо 10 литра всеки път.

Не е трудно човек да си налее вода в чаша и за затвори чешмата. Старомодно? Какво от това – някои от най-добрите практики са стари и утвърдени с времето.

Водомерът помага на домакинствата да следят колко вода изразходват. Има немалко домове, където няма водомери и се плаща „на база“. Това обичайно е по-скъпо, а понякога – ужасно скъпо. Домакинствата с водомери използват водата по-икономично и в крайна сметка така спестяват и пари.

Кана вода в хладилника ще спести нуждата всеки път да източваме водата от чешмата, за да дойде студена, която е приятна за пиене. Охлаждането на водата с лед от хладилника също е добър вариант, особено като се има предвид, че повечето модерни хладилници имат допълнително машина за лед, монтирана достъпно и удобно.

Наливането на изворна и минерална вода за пиене е хем полезно за здравето, хем щади ресурсите от питейна вода, а на всичкото отгоре намалява броя на пластмасовите шишета в дома (които иначе се трупат постоянно, ако купуваме минерална вода от магазините). Страната ни е щедро надарена с многобройни извори, много от които са минерални. Защо да не ги използваме?

Когато все пак купуваме минерална вода от магазина, за предпочитане са големите разфасовки. Разликата в цените подсказва, че голямото количество е по-благоприятно за джоба, но и издава къде е еко-проблемът: колкото по-малки са пластмасовите шишенца – толкова повече пластмаса обещава да намери края си насред полето (ако не бъде рециклирана).

Къпането с душ вместо вана ограничава разхода на вода с една трета. Ако се колебаете – защо да не изберете по-щадящия вариант?

При вземането на душ се изразходват около 30 до 80 литра, а на вана – от 150 до 200 литра.

Инвестицията в малоструен душ позволява значително спестяване на водата, без това да ни ощетява. Къпането с такъв душ не е по-неприятно, по-продължително и няма да остави никого по-мръсен в сравнение с къпането с обилен душ. Малоструйните „слушалки“ разпръскват водата на фини капчици и засилват водната струя, използвайки по-малко вода.

Европейската агенция за околната среда препоръчва да инсталираме аератори и ограничители на крановете. Чрез тях водната струя е по-силна, но се състои от по-малко вода и повече въздух. Крановете с аератори намаляват разхода на вода с 30-40 %.

Навярно мнозина спазват този принцип „по подразбиране“, но все пак си заслужава да се спомене: за предпочитане е пускането на съдомиялната и пералнята тогава, когато е пълна изцяло. По този начин водата се използва по-ефективно. А няма никакво съмнение, че отива по-малко количество от животворната течност в сравнение с миенето и прането на ръка.

За тези, които имат къща с двор и градина, навярно ще е интересно да знаят, че градинският маркуч може да излее 18 литра вода в минута. Полезна идея е да се прикачи пистолет за поливане на маркуча – така с едно и също количество вода ще се напои повече земя, а и стопанинът ще контролира водата по-добре.

Събирането на дъждовна вода е друга прекрасна идея за двора и градината. Не е трудно – най-тежкото усилие за тази цел включва проследяването на прогнозата за времето, за да знаем кога ще паднат дъждове. Но от друга страна това простичко усилие би могло да спести стотици литри питейна вода.

Притежателите на градина с морава могат да пестят вода, като оставят моравата да порасне. Когато оставим тревата да расте по-висока, това подпомага растежа на корените й. Тя може да се саморазсажда. Ще изглежда занемарено? Не. Ако окосите пътека в средата на моравата, ще стане ясно, че не сте я занемарили, а искате да изглежда така.

Измиването на колата на ръка спестява много вода. На автоматизираната автомивка обикновено се използват до 150 литра всеки път. При миене на ръка се харчи много по-малко вода, а често пъти резултатът е много по-добър.

Ако отглеждаме зеленина, добра идея е мулчирането на растенията – и стайните, и градинските. Мулчирането предпазва от плевели; защитава растенията като поддържа почвата прохладна; намалява изпаряването и стягането на почвата. Всеки любител на растителността може да прояви творчество и да използвайте камъчета, дървесни стърготини, дребен чакъл, кокосови черупки, декоративни шишарки, топчета, керамични парчета, трева или листа. Специалистите съветват да не се мулчира прекалено близо до стъблата, за да не изгният растенията през зимата.

Още по темата:

„Как да живеем екологично“ – нова поредица

Част I: Пътуване с по-малко вредни емисии

Старият телефонен справочник

Част III: Енергийна ефективност на дома и екология вкъщи

2 коментара

  1. Информацията вече е достапна за всеки…???…просто трябва и да се практикува…..БЛАГОДАРЯ!!!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*