Изследват енергийното съзнание на работната сила

Нов проект на изследователи в Университета в Нотингам ще проучи нагласите на хората към потреблението на енергия на работното място. Целта на проекта е да намери начини за насърчаване на колегите да работят заедно за намаляване на въглеродния отпечатък на тяхната организация.

Въз основа на техническата експертиза на Института за изследвания на дигиталната икономика Horizon в Нотингам, експерти от Университета в Саутхемптън започват петгодишно изследване, в рамките на което ще се въведат технологии за „енергийно визуализиране“. Те ще позволят на работниците да виждат в буквалния смисъл колко енергия употребяват. Така те биха могли да идентифицират областите, където могат да бъдат направени допълнителни икономии.

„Очевидно у дома имаме финансов стимул да спестяваме енергия,“ казва д-р Алекса Спенс, ръководител на проекта. Освен това налице е и известен екологичен и морален императив, който е личен. „Искаме да видим дали тези стимули са приложими, когато хората отидат на своето работно място и да разберем кои стратегии са най-успешни за насърчаване на хората да се ангажират с намаляване на използваната от тях енергия.“

Изследването се финансира от Съвета за изследвания в инженерните и точните науки EPSRC. Преподаватели оттам ще си сътрудничат с експерти от индустрията за провеждането на „енергиен мониторинг“ в компаниите. Те ще предоставят и решения за енергийна ефективност, за да се намалят разходите на компаниите и тяхното въздействие върху околната среда.

Изследователите ще получат достъп на някои от клиентските бази данни, които да им позволят да разберат какво служителите правят така или иначе за пестене на енергията. Ще се търси и какво може да ги насърчи да бъдат още по-енергийно ефективни. Това е важно, за да могат работодателите да намерят най-добрите начини да мотивират  хората си за допълнителни спестявания.

„Енергията е невидима и ние често не мислим за това, когато започваме да работим – ние не отиваме там с конкретната цел да използваме или пестим енергия, а сме заето с това да мислим за работата си и да я вършим, – казва д-р Спенс. – Ние не плащаме сметката, затова за служителите няма голям стимул да полагат усилия за енергийна ефективност. Предизвикателство е как да се стимулират хората да искат да пестят енергия.“

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*