Британските магазини предлагат „зелени заеми“

Британските собственици на жилища вече могат да ползват „зелени заеми“ от магазините, след като правителството даде ход на схемата „плащай, като спестяваш“.

Купувачите могат да вземат „зелен заем“ от местните супермаркети. Заемите са част от пакет от правителствени мерки, целящи да повишат енергийната ефективност на домовете и по този начин да намалят вредните емисии на домакинствата с 29% до 2020 г.

Заемите са на стойност до 10 хиляди британски лири. Те се изплащат постепенно чрез спестяванията, които стопанинът на дома реализира благодарение на намаленото потребление на енергия – резултат от повишената енергийна ефективност.

Описвайки схемата като „голямото британско претапициране“, еко-министърът Ед Милбанд обясни, че много британски домакинства имат желание да намалят енергийното потребление на дома си и респективно вредните емисии, но ги възпира първоначалната цена за полагането на топлоизолация, монтирането на слънчеви панели или подземни помпени системи за топлина. Програмата „плащай, като спестяваш“ ще им даде различни начини да изплатят такава инвестиция, за да бъдат по-достъпни решенията за енергийна ефективност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*