Европа съфинансира първия проект за слънчева кула в Южна Африка

Соларна електроцентрала с кула в Андалусия, изградена от Abengoa

Европейската инвестиционна банка предостави 50 млн. евро за проекта Khi Solar One. Това е първият голям проект за концентраторна слънчева централа в региона на Африка на юг от Сахара и един от първите сектор възобновяеми енергийни проекти на частния сектор в страната. Проектът ще помогне на Южна Африка да посрещне целите си за възобновяема енергия чрез увеличаване на произведената енергия от възобновяеми източници.

„Европейската инвестиционна банка се ангажира с подкрепа за инвестициите в технологии за възобновяема енергия в Африка и напълно споделя мисията на Министерството на енергетиката за насърчаване на възобновяемите енергийни проекти, които ще доведат до намаляване на разходите за енергия. Разработването на Khi Solar One е крайъгълен камък, който ще помогне за превръщането на огромнните слънчеви ресурси на Южна Африка в чиста и устойчива енергия, която да може да се съхранява и да допълва други, по-непостоянни възобновяеми енергийни източници“, каза Пим ван Балеком, зам.-председател на Европейската инвестиционна банка, отговарящ за Суб-сахарска Африка.

Соларна електроцентрала с кула в Андалусия, изградена от Abengoa

Проектът Khi Solar One се състои от кула с височина 200 м. кула и повече от 4500 хелиостатни движещи се огледала, които да отразяват светлината върху кулата. Системата е разположена на 600 хектара място в близост до Упингтон в провинция Северен Кейп в Южна Африка. Съвместна собственост на Abengoa, Industrial Development Corporation (IDC) и Black Economic Empowerment (BEE), 50-мегаватовият проект ще бъде третият търговски соларен проект с кула и първият извън Испания. Централата в Южна Африка ще има повече от два пъти капацитета на последната кула, изградена от Abengoa, построена в Андалусия. Khi Solar ще използва концентрираната слънчева технология, при която слънчевата радиация се концентрира върху малка площ, за да произвежда пара, която задвижва турбина и произвежда електричество. Усъвършенствана технология за сухо охлаждане ще намали консумацията на вода с 2/3.

Khi Solar One ще продава електрическа енергия на Южноафриканската държавна електрическа компания Eskom в продължение на 20 години, съгласно договор за изкупуване на електрическа енергия. Средно 600 работни места за строителни дейности ще бъдат създадени по време на изграждането, а след това около 35 работни места на пълно работно време за оперативни служители.

Системата ще може да съхранява топлинната енергия за 2 часа и ще спестява на планетата по около 183 000 тона CO2 емисии годишно.

Khi Solar One се финансира с проектно финансиране и се очаква да привлече разработчици и инвеститори за подкрепа на други възобновяеми енергийни схеми в региона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*